Polarizační a zrcadlové sportovní brýle: jak fungují a pro koho jsou vhodné?

Polarizační a zrcadlové čočky u slunečních brýlí jsou stále běžnějším standardem, který v dnešní době už nabízí řada výrobců. Málokdo ale tuší, v čem vlastně spočívají jejich hlavní výhody, a pro koho jsou tyto brýle určeny. V článku vám zodpovíme nejčastější otázky ohledně sportovních brýlí, představíme hlavní výhody jednotlivých čoček a poradíme vám, jak o brýle pečovat. 

V čem spočívá polarizace?

Na první pohled brýle působí jako ty klasické, rozdíl je v tom, že čočky obsahují speciální chemický  filtr, který zajišťuje polarizaci. Díky němu je pohled přes brýle zbaven rušivých odlesků. Polarizované sluneční brýle blokují horizontální světelné vlny, které se odrážejí od povrchů, jako je voda, sníh nebo sklo. Díky filtru se mění dráha horizontálního světla, čímž se účinně omezí jasné a nepříjemné oslnění způsobené horizontálními vlnami.

Jaké jsou výhody polarizovaných brýlí? 

Mezi hlavní výhody polarizovaných brýlí patří filtrace odlesků, lepší zobrazení barev, potlačení oslnění a vyšší kontrast mezi barvami. Polarizované brýle vám tak zajistí pohodlnější a jasnější vidění a v neposlední řadě také úlevu očím. Výhody oceníte především za slunečného počasí, či v blízkosti reflexních povrchů, například vodních ploch. Polarizované brýle jsou vhodné na širokou škálu sportovních aktivit, oceníte je nejen na běhání, ale i na cyklistiku, řízení, lyžování a turistiku.

Jak zjistit, zda jsou brýle polarizované? 

Polarizace bohužel stále není standardem u všech slunečních a sportovních brýlí. Ty, kterých se to týká, bývají zpravidla označeny štítkem nebo nálepkou přímo na čočkách. Pokud se chcete o polarizaci přesvědčit sami, můžete vyzkoušet jednoduchý test. Polarizační filtr nepropouští světlo polarizované kolmo k němu, což nám umožňuje vidět normálně přes brýle. Jediné, co je filtrováno, jsou odlesky vzniklé horizontálně polarizovaným světlem. Pokud tedy umístíte dva páry brýlí otočené o 90 stupňů za sebe, filtr bude blokovat jak horizontální, tak vertikální polarizaci a brýle se stávají neprůhlednými, protože jimi žádné světlo neprojde.

Jak fungují zrcadlové brýle? 

Zrcadlové sportovní brýle jsou vyrobeny tak, aby poskytovaly ochranu očí a zároveň optimalizovaly vizuální vnímání v různých podmínkách. Čočky těchto brýlí jsou obvykle pokryty speciální kovovou vrstvou, která odráží část světla. Tento povlak pomáhá snižovat odlesky a odraz světla od slunečního záření, což může být obzvláště užitečné při outdoorových aktivitách. Všechny naše brýle zároveň obsahují speciální filtry, které pomáhají eliminovat nebezpečné ultrafialové (UV) paprsky a chrání oči před nadměrným oslněním.

Jaké jsou výhody zrcadlových brýlí? 

Sportovní brýle se zrcadlovými čočkami, poskytují několik klíčových výhod pro sport a další venkovní aktivity. Díky ochrannému filtru čočky blokují nebezpečné ultrafialové paprsky, což chrání oči před jejich negativními účinky UV, jako jsou například poškození rohovky a sítnice. Zrcadlový povlak na čočkách dále pomáhá odrážet nadměrné světlo a sluneční odlesky. Dochází tak k eliminaci oslnění, což je obzvláště užitečné při sportech na slunci, jako je například lyžování, golf nebo vodní sporty. 

Jaký je rozdíl mezi polarizovanými a zrcadlovými brýlemi? 

Čočky polarizačních brýlí obsahují speciální film, který zamezuje rušivé odlesky způsobené horizontálním světlem. Oproti tomu zrcadlové brýle jsou ošetřeny kovovým filtrem, který od nich odráží světlo a zapříčiňuje tzv. zrcadlový efekt. Tato kovová pak odráží míru světla, která brýlemi prochází až o 50 procent. 

Jak pečovat o sportovní brýle?

Polarizované ani zrcadlové brýle nevyžadují žádnou nadstandardní péči oproti těm klasickým – stačí pravidelně čistit čočky brýlí, zamezit jejich mechanickému poškození a skladovat je v ochranném pouzdře. U zrcadlových brýlí je navíc důležité, aby nedošlo k poškození jejich kovového filtru. Brýle proto doporučujeme čistit ideálně hadříkem na brýle z mikrovlákna, který je součástí balení, případně vodou nebo čistícími prostředky k tomu učenými. 


Výběr správných sportovních brýlí závisí na konkrétním sportu, podmínkách a osobních preferencích. Je důležité, aby brýle poskytovaly dostatečnou ochranu, pohodlí a optimální viditelnost v daném prostředí. Všechny naše brýle Lumiva obsahují speciální filtr, který blokuje nebezpečné ultrafialové záření, což zajišťuje maximální ochranu pro vaše oči. Zároveň jsou brýle vyrobeny z extrémně odolných materiálů, které chrání oči před potenciálními úrazy. Ultralehký materiál v kombinaci s protiskluzovými úchyty pak zajišťuje maximální pohodlí při každodenním nošení.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz